Menu

00

Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje

wtorek, 17 grudnia 2013

Do 120-tu pierników!

Obiecałam, że dzisiaj pokażę wam coś extra :) To pierniczki, a właściwie extra jest to co się na nich znajduje :p Wczoraj wieczorem po raz pierwszy zrobiłam bowiem czekoladowe kształtki z gorzkiej i białej czekolady. Były gwiazdki, nutki, klucze wiolinowe, "esy-floresy", gałązki choinkowe, choinki, paczki prezentowe, kokardy, śnieżynki i bombki. Wszystko z czekolady :) Tak mi się spodobała ta zabawa, że musiałam się z wami podzielić tymi wspaniałościami :) 

No tak... ta moja wrodzona nieskromność :p No ale sami zobaczcie :)


Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj >> klik << Zawsze piekę pierniczki z tego przepisu i wychodzą takie, jak w domu lubimy :) Miękkie i pulchne ^^

~ Lukier ~

Lukier podobnie jak rok temu również jest 100% naturalnie barwiony. Nie używam sztucznych barwników... oj nie :) Dla mnie to świętokradztwo :p Mój lukier ma wspaniały słodko-kwaśny smak (ten czerwony), gdyż jest zrobiony na tegorocznym soku porzeczkowym. Polecam!

~ Czekoladki dekoracyjne ~

Kształtki czekoladowe - hmmm, nie ma nic prostszego :) Wszystko co jest do tego potrzebne to:
  • zwykła czekolada (bez dodatków) gorzka lub biała, 
  • niewielkie naczynie żaroodporne,
  • woreczek śniadaniowy lub inny grubszy, 
  • papier do pieczenia,
  • i troszkę pomysłów na to, co chcemy wykonać :)
Jeśli nigdy nie robiliśmy takich czekoladek, to myślę że warto na początku narysować sobie na kartce A4 kilka przykładowych wzorków. Pozwoli to nam określić ich trudność i przyzwyczaić rękę do niektórych ruchów :) Na takie wzorki kładziemy papier do pieczenia (tą błyszczącą stroną do góry) i na razie tyle :)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy do woreczka śniadaniowego. Woreczek zawiązujemy dokładnie, tak żeby czekolada nam się nie wydostała po jego naciśnięciu. Następnie nożyczkami odcinamy jeden z dolnych rogów woreczka, tworząc tym samym NIEWIELKĄ dziurkę przez którą będziemy rysować czekoladą :) Im mniejszą dziurkę zrobicie tym cieńszy strumień czekolady wyleci i będzie jednocześnie bardziej pokarbowany :) Ale musicie wówczas uważać - kształtka z cienkiego strumienia musi być wtedy "gęściejsza" żeby się nie połamała przy przekładaniu na ciasto. 

Zaczynamy rysowanie czekoladek. Jak już narysujemy wszystkie, zostawiamy do całkowitego stwardnienia lub wkładamy do lodówki. Ja zostawiłam na całą noc w lodówce, ale "schnięcie" trwało może z 20 min :) Po prostu nie chciało mi się już na wieczór dekorować :)

Oddzielenie czekoladek od papieru najprościej jest zrobić nożem podważając je delikatnie. 

Mi dwie czekolady wystarczyły na udekorowanie 120 pierników! :)

Jeśli jesteście zainteresowani, to znalazłam dla was filmik, co prawda po angielsku, ale widać na nim dokładnie jak się rysuje takie czekoladki :) >> filmik <<

6 komentarzy:

  1. Bajeczne ! Ja nie mam jeszcze pierniczków , ale patrząc na Twoje nabrałam ochoty na pieczenie :) No bo święta bez pierniczków... nie :)
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też piękę co roku pierniki ,ale muszę koniecznie wypróbować ten Twoj przepis na czekoladowe kształtki.Aż ślinka cieknie,szkoda tylko ,że ja nie mogę jeść czekolady ze względu na kakao ale biała czemu nie też się nada:)Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Pieczenia też jak widzę idą pełną parą...
    Ja robiłam po raz pierwszy pierniczki. Zawsze wydawały mi się skomplikowane, a to przecież takie proste...
    Pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyglądają i pewnie są bardzo smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rany te pierniczki wyglądały bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...