Składniki na ciasto dobrze wymieszać i ugnieść z nich jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Większą z nich rozwałkować na stolnicy i wyłożyć na blaszkę - wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Ponakłówać dość gęsto widelcem.
Z jabłek przygotować mus i połączyć z resztą składników (tarta bułka + cynamon). Wyłożyć na przgotowane wcześniej ciasto.
Pozostałą część ciasta urobić w wałek i rozwałkować na stolnicy. Pokroić w paski i ułożyć je na nadzieniu jabłkowym w formie szachownicy.
Pieczenie: 40-50 min w 180*C (w tym pierwsze 10 min na 200*C).
Smacznego ! :)
Ale mi smaka narobiłaś:) Ja do szarlotki robię takie samo ciasto, ale na jabłka dodatkowo daje piankę z białek z kiślem:)
OdpowiedzUsuńooo :) O tym nie słyszałam :) A kisiel ugotowany? Pomieszane na zimno? :)
Usuńkisiel zmiksowany z białkami i cukrem i wylany na jabłuszka a na wierzch krateczka z ciasta:)
Usuńojejku, przypomniałaś mi o moim ulubionym cieście ;)
OdpowiedzUsuńkocham szarlotkę :) a na spodzie od szarlotki to wymyślam inne ciasta :) np dziś na takie upieczone kruche ciasto wyłożyłam rozmrożone maliny i borówki (sama w lato mroziłam, hihi) i zalałam lekko stężoną galaretką, najlepsze jest jak postoi dobę to ciasto trochę mięknie od owoców i galaretki, ale tak smakowało mojej rodzince, że jeszcze dziś zniknęło połowę blachy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w moim candy :)