Menu

00

Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje Szezlączka - rękodzieło, pomysły, inspiracje

sobota, 8 grudnia 2012

Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Idą święta! :) W radiu lecą piosenki świąteczne, za oknem przymrozek sprawił, że drzewa wyglądają, jak zaczarowane ;) No więc przyszedł i czas na pieczenie pierniczków :)



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka miodu (czubata)
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 dag drożdży ( = 1/4 op.)
2,5 dag miękkiego masła ( = 2 solidne łyżki)

dodałam jeszcze:
1 łyżeczkę świeżo zmielonych goździków
2 łyżeczki kakao (dla nadania ciemniejszego kolorytu, bo w oryginale pierniczki wychodzą dość jasne) :)

~ ~ ~

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.

Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawą piernikową i goździkami. Na koniec wymieszać z sodą i przełożyć do mąki z cukrem pudrem. Dodać pokruszone drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło. Całość dokładnie urobić.

Ciasto wałkować na podsypanej mąką stolnicy. Im grubsze ciasto, tym pierniczek bardziej miękki !

Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 min (aż się zarumienią).
Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki są bardzo mięciutkie! Odstawić do wystygnięcia. 
Można je polukrować, oblać czekoladą i udekorować posypkami. Przechowywać najlepiej w puszcze :)

Tak wyglądały pierniczki tuż przed wyciągnięciem z piekarnika: 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmm... mogłam tu nie wchodzić! Teraz będą za mną chodzić do końca dnia - wyglądają świetnie, smakują pewnie tak samo... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...